SKUŠA (Makrell) sa salatom od kiselog krastavca
Sastojci
Skuša – malo brašna, vegeta, biber, ulje za prženje
Kiseli krastavac – 1 dugi krastavac, 1/2 male kašike soli, 1 supena kašika šećera, 2 supene kašike sirćeta, biber
Sos – pavlaka, mirođija i kuvani krompir
Priprema
Prvo krenuti sa krastavcem. Dobro ga oprati i sa korom seći po dužini na tanke listove. Najbolje je ako imate nož za sir, onda listići budu iste debljine. U dublju posudu staviti so, šećer, sirće i biber, malo promešati, pa u to staviti isečene krastavce, dobro promešati i ostaviti tako 20-30 min. Krastavci će odpustiti vodu. Povremeno promešati.
Skuše su najbolje manje. Očistiti skušu. Zarezati je oštrim nožem na jedno 1 cm, između svakog reza. Uvaljati je u vegetu, biber i brašno. Najlakše je u veliku kesu stavim vegetu, biber i brašno, pa u to ribu. Kesu brzo smotati tako da ima dosta vazduha unutra i onda kesom vrteti levo-desno, gore-dole, tako se brašno ravnomerno rasporedi po ribi. Ribu pržiti na ulju.
Posluživanje
Stavite prženu ribu, kisele krastavce, kuvani krompir i kašiku pavlake na tanjir. U pavlaku sitno naseckajte mirođiju.
Norveski Hvetestang
Sastojci
Testo
3.5 dl mleka ( ugrejte da bude mlako )
550 g belog brašna
100 g šećera
0,5 ts kardemomme
100 g putera ili margarina ( otopite puter )
1 jaje
50 g svežeg kvasca
Glazura 1
1 umućeno jaje
Glazura 2
4 kašike vode
200 g šećera u prahu
kokos po potrebi
Krema
2.5dl slatke pavlake za šlag
2.5dl mleka
4 žumanca
35g gustina
100 g šećera
0.5 štapića vanile
Priprema
Umesite glatko testo koje se odvaja od posude, a zatim prekrite posudu i pustite testo da se odmara dok se ne uveća volumen. U međuvremenu napravite kremu od vanile (kuvati na isti način kao puding, slatku pavlaku ne mutiti, kuvati sve zajedno dok se ne zgusne ), zatim prohladiti. Kada je testo nadošlo podeliti na 3 dela. Oblikovati valjak kojeg rastanjite, a uz duž napravite udubljenje u koje pomoću slastičarskog šprica istiskujete kremu ili pomoću kašike. Testo prekrijte i ostavite da nađe. Nadošla peciva premažite umućenim jajetom u kome ste dodali vrlo malo secera. Pecite pecivo u prethodno zagrejanoj pećnici na 210 stepeni nekih 10 – 15 minuta. Ohladite hvete stang i premažite glazurom od šećera u prahu ( pomešajte vodu i šećer u prahu i dobro izmešajte) pa stranice pospite bogato kokosom.
Lussekatter
Sastojci
150 gr putera (otopiti)
150 gr šećera
50 gr svežeg kvasca
1 gram šafrana (u prahu) ili 0.5 kašike kurkume
5 dl mleka (mlako)
0.5 kašikice soli
2 kašikice kardemomme
13 dl brašna
Za dekoraciju
suvo grožđe
jedno umućeno jaje
Priprema
U šolju mleka izdrobiti sveži kvasac i dodati malo šećera, pa izmešati da odstoji nekoliko minuta. Otopljen puter pomešati sa ostatkom mlakog mleka, dodati šafran i sve ostale sastojke. Umešiti testo. Prekriti i ostaviti da nadolazi. Od nadošlog testa oblikovati valjak (30 valjaka) a zatim u oblik lussekatter ili oblikovati željne oblike. Oblike testa ređajte na pleh, prethodno prekriven pek-papirom. Dopustiti da se odmara jos 15 minuta. Svaki oblik testa premazati umućenim jajetom i utisnuti u oblike suvo grožđe. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 stepeni oko 8 minuta ili dok neporumene.
Bakalar (Torsk) sa povrćem
Sastojci
Riba:
600-800gr bakalara
so
biber
maslinovo ulje za pečenje
Sos:
2 dc maslinovog ulja
1 s.kašika sojinog sosa
1 manji crni luk
1 supena kašika peršuna- sitno seckanog
1 supena kašika mirođije
1 čen belog luka
malo bibera
Povrće – prva varijanta:
2 šargarepe
celer
čičoka
peršun (samo koren)
maslinovo ulje za prženje
Povrće – druga varijanta:
2 glavice crnog luka
1 ili 2 komorača
1 čen belog luka sitno iseckanog
malo bibera
maslinovo ulje za prženje
Povrće – treća varijanta:
1glavica crnog luka
1 paprika
1 tikvica
1 čen belog luka-sitno seckanog
malo bibera
maslinovo ulje sa prženje
Priprema
Povrće iseći na odgovarajuće parčiće. U tiganj sipati maslinovo ulje pa propržiti povrće na laganoj vatri dok ne omekša, paziti da se ne preprži i ne postane premekano.
Sos
U posudu sipati maslinovo ulje, soja sos, sitno seckani luk, peršun-liske, mirođiju, sitno seckan čen belog luka. Sve dobro promešati. Bakalar iseći na odgovarajuću parčad, posoliti i pobiberiti.
Peći na maslinovom ulju, ako je bakalar sa kožom onda prvo peći na kožnoj strani, posle okrenuti drugu stranu. Pečenje ne treba da bude duže od 5-7 min, zajedno na obe strane.
Ako se odlučite za drugu ili treću varijantu povrća, postupak je isti. Pripremiti povrce, iseći na odgovarajuću parčad, i prvo luk malo propržiti na ulju, a zatim dodati ostalo povrće. Kratko sve propržiti na ulju, samo da povrće malo omekša. Kod svake varijante povrća trebate količinu prilagoditi vama i vašim ukućanima