Zopf- Švakcarski mlečni hleb
Sastojci
500 g mekog brašna T500 + 60-70g za formiranje testa
120 g omekšalog putera
1/2 kašičice soli
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
300 ml mleka + 1 kašika mleka
2 jajeta
Priprema
Mleko (300ml) pomešajte sa kvascem i šećerom i ostavite da krene 10-ak minuta. Brašno prosejte pa pomešajte sa solju. Dodajte omekšali puter, nadošli kvasac i jedno jaje. Mešajte rukama ili varjačom sve dok se testo poptuno ne sjedini. Prebacite na radnu površinu pa uz dodavanje brašna mesite rukama 4-5 minuta dok ne dobijete potpuno meko ali glatko testo. Prebacite u čistu činiju, pospite sa malo brašna pa pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči. Nakon toga, testo blago premesite pa podelite na dva dela i formirajte dve dugačke kobasice. Ukrstite ih, pa preklapajte krajeve kao što je prikazano u videu i na slikama sve dokle imate testa. Krajeve sjedinite tako što ćete ih blago pritisnuti prstima pa prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
Jaje umutite sa 1 kašikom mleka pa time premažite formirano testo. Ostavite da odmara 30 minuta. Za to vreme, rernu zagrejte na 200 stepeni. Kada je testo odmorilo, premažite ga jajetom u još jednom sloju pa pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta. Ispečen hleb ostavite da odmori prekriven blago vlažnom krpom 15 minuta.
Švajcarski restovani krompir
Sastojci
4 velika krompira
2 kašike maslinovog ulja
1 šaka iseckanog peršuna
so
Priprema
Oljuštite i izrendajte 4 velika krompira. Ocedite ih u čistoj kuhinjskoj krpi. Dodajte maslinovo ulje i malo sitno iseckanog peršuna. Posolite i promešajte. Napravite loptice i spljoštite ih dlanovima. Poređajte ih u pleh, preko papira za pečenje i pecite ih 40 minuta na 190 stepeni. Po želji u mešavinu možete dodati malo sira, majčinu dušicu ili ljutu papriku.
Raclette sir
Sastojci
Sir Raclette (količina u zavisnosti od broja osoba i apetita)
Kuvani krompir u ljusci
Kiseli krastavčići
Kiseli crni luk
Mleveni biber
So
Gril za raklet
U nedostatku ovog sira, može se koristiti bilo koji topljeni sir kao i u nedostatku raklet grila, preporučujem da topite sir u teflonskom tiganju.
U tanjir se stavi kuvani krompir, krastavčići i crni luk , kao i biber. Krompir se izgnjavi viljuškom pa se preko njega stavi topljeni sir. Lagano se jede uz lagano konzumiranje belog vina. Veče obećava relaksirajuću atmosferu i potpuno interaktivno druženje jer je ovo jelo koje se obavezno jede u društvu. Jede se lagano, jednostavno, bez obaveza – čitav ritual je opuštajući. Ne prestaje se dok stomak nije pun.
Skuvajte i čaj od nane za kraj – prijaće.
Pržene jabuke
Sastojci
600 g jabuka
30 g šećera
80 g maslaca
1/3 l mleka
100 g brašna
3 jajeta
so
šećer
cimet
rum
Priprema
Oljuštene i u deblje kolutove isečene jabuke pomešaju se sa šećerom i cimetom. Od jaja, brašna, mleka, soli, šećra, ruma napravi se testo za palačinke. U ovo testo stavimo jabuke i promešamo. U tiganju rastopimo maslac, sipamo celu masu i malo propržimo, zatim zapečemo i drugu stranu i isitnimo celu masu, uz pomoć dve kašike na manje komade, i joše jednem propržimo. Pospemo šećerom i cimetom i služimo.