Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo američka jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo američka jela!

0

Američki Corn Dog

Sastojci:

  • 180g belog pšeničnog brašna
  • 180g kukuruznog griza
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl mleka
  • 2 kašičice čilija u prahu
  • 3 velike kašike ulja
  • 1 litra ulja (za prženje)
  • drveni štapići
  • 10 viršli (2 pakovanja,cca 500-550 g)
  • 3 jajeta

Priprema: 

  • Probosti viršle do polovine drvenim štapićima. Ostaviti deo štapića da viri (oko 5 cm).
  • Suve sastojke pomešati odvojeno od tečnih (brašno, griz, prašak za pecivo, so, čili).
  • Tečne sastojke izmutiti žicom (ulje, mleko, jaja) i zatim pomešati sa suvim sastojcima. Smesa ne sme biti preretka.
  • Smesu izliti u posudu duboku koliko su dugačke i viršle. Ako koristite klasične viršle, visoka čaša je najbolja jer ako vam se smesa “rasporedi” po većoj posudi, smesa će biti previše plitka za umakanje.
  • Koliko god vam se činilo da je omot smese tanak oko viršle, morate je ostaviti da se “ocedi” jer će smesa u ulju dosta nabubrit.
  • Količina ulja mora biti dovoljna da u njemu corndog pliva. Svejedno je da li koristite duboku posudu ili tavu.
  • Bitna napomena! Kad se ulje zagreje, obavezno smanjiti na najmanju temperaturu jer smesa brzo gori i tamni. Pržiti u zagrejanom ulju 5-10 minuta.
  • Izvaditi na papirni ubrus da se ocedi od viška ulja.

Američka pita od jabuka

Sastojci: 

  • 580 g – mekog brašna
  • 250 g putera
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 dc hladne vode

Nadev: 

  • 6-7 komada jabuka
  • cimet po ukusu
  • 150g smeđeg šećera
  • 50 g putera
  • 3 supene kašike brašna
  • 1,5 dc vode

Priprema: 

  • Izrezati puter na kockice od 1 cm i staviti u zamrzivač na 20 minuta do pola sata da se dobro smrznu.
  • Pomešati brašno sa kašičicom šećera i soli pa dodati kockice smrznutog putera.
  • Rukama mrviti puter i umešati ga u brašno. Bitno je da pri tom ostanu mrvice putera jer će one dati hrskavost testu.
  • Dolivati hladnu vodu po potrebi da se umesi testo, bitno je da se testo ne mesi dugo, kako bi ostale mrvice putera.
  • Podeliti testo na dva dela, jedan malo veći, a drugi manji, staviti ih u kese za zamrzivač i ostaviti da odstoje u frižideru najmanje jedan sat.
  • Jabuke oguliti i iseći na što sitnije kockice. Izvaditi testo iz frižidera i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da postane dovoljno mekano za razvijanje.
  • Razviti testo na radnu površinu u 2 kruga promera oko 32 cm i debljine oko 0,5 cm.
  • Jedan list testa staviti u kalup za pitu promera 26 cm.
  • Dodati u kalup isečene jabuke i posuti ih cimetom.
  • Pokriti drugim delom testa koji se izreže na trake i složiti kao rešetku preko jabuka.
  • Rastopiti puter u posudi, dodati brašno i mešati da se dobije kremasta smesa (kao za bešamel).
  • Dodati šećer i vodu. Pustiti da provri.
  • Smanjiti temperaturu i zagrevati još 5 minuta.
  • Polako polivati vruću smesu od putera preko traka tako da ulazi između jabuka i paziti da ne iscuri napolje.
  • Peći 15 minuta na 220°C.
  • Smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 35 do 45 minuta.


Američki burgeri

Sastojci: 

  • mlevena junetinu sa buta
  • crni luk
  • mekane zemičke
  • kečap, senf i sezonska salata
  • (količina mesa i ostalih sastojaka po ukusu)

Priprema: 

  • U mlevenu junetinu možete dodati seckani crni luk, ali ostale začine nemojte dodavati.
  • U meso za domaće pljeskavice možete stavljati svašta i to će i dalje biti pljeskavica, ali burgeri nisu takvi.
  • U njih možete dodati seckani luk, a ako dodate seckanu šunku, to je već hamburger, a ne burger.
  • Ako dodate komadiće tvrdog sira, burger postaje čizburger.
  • Pritom dodavanje nije isto kao mešanje u domaće pljeskavice, već se između dve raspljoštene loptice mlevene junetine dodaje tanki sloj seckanog ili mlevenog crnog luka.
  • Kada ste pripremili dve šnicle između kojih će biti luk, debljina koju burgeri treba da imaju jeste oko 3cm.
  • Roštiljsko meso dodatno nabubri dok se roštilja, ali burgeri i jesu poznati po debljini šnicle. Poželjno je da imate roštilj, ali ako nemate, dovoljan je teflonski tiganj za roštiljanje da bi se burgeri lepo izroštiljali.
  • Pazite da meso ne zagori spolja, a iznutra može da bude i rozikasto, ali ne živo.
  • Burgeri roštiljanjem nisu završeni. Sledi pravljenje sendviča jer burgeri nisu samo junetina, nego ceo obrok koji viđamo u američkim filmovima.
  • Jednu zemičku koju zahtevaju burgeri treba da podelite na poprečne polovine, osim ako je u pakovanju zemički već napravljeno podeljeno.
  • Burgeri se ne stavljaju u lepinje, somune ili druga peciva sličnog tipa, isključivo se stavljaju u zemičke koje se prave od slatkog kiselog testa.
  • Na donju polovinu zemičke možete namazati senf i kečap po želji, pa preko toga stavite šniclu.
  • Na toplu šniclu možete staviti list tvrdog sira koji će se na toploj površini malo istopiti. Ovakav postupak ne čini čizburger, to je i dalje burger.
  • Čizburger ima sir i spolja i iznutra šnicle. Preko šnicle (ili sira) ređajte listove salate ako je reč o zelenoj salati.
  • Burgeri su često servirani sa kolutovima paradajza ili kolutovima crnog luka (ako izrazito volite crni luk pa vam luk u unutrašnjosti nije dovoljan ili ako više volite kolutove luka koji su spolja).
  • Tipični američki način na koji su burgeri filovani kolutovima crnog luka jeste da se kolutovi, tačnije prstenovi iz koluta, umoče u testo kao za palačinke i ispohuju pre filovanja burgera.

Buffalo pileća krilca

Sastojci: 

Za pileća krilca:

  • 1,5 kg pilećih krilca
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike ulja
  • aleva paprika

Za umak:

  • 400 g paradajz pirea
  • 2 čena belog luka
  • 2 crvene čili papričice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 ml kečapa
  • sok od pola limuna
  • so i biber
  • listovi salate za ukras

Priprema: 

  • Pileća krilca operite i posušite pa ih poređajte u plitku posudu. Pomešajte zajedno ostale sastojke i zgnječite beli luk. Pospite po krilcima i ostavite da se marinira preko noći na hladnom mestu (tokom noći jednom ih promešati).
  • Pleh obložite aluminijskom folijom i premažite sa malo ulja. Iscedite krilca i položite ih u pripremljen pleh. Pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C oko 15 minuta. Preokrenite pa pecite još 5 minuta. Premažite krilca preostalom marinadom, preokrenite ih, pa premažite i drugu stranu i pecite ih još 10 minuta.
  • Za sos, zgnječite beli luk. Raspolovite čili papričice, izvadite semenke i sitno naseckajte. Zagrejte maslinovo ulje u tavi pa propržite beli luk i čili. Dodajte pire od paradajza, kečap i sok od limuna, pa kuvajte oko 10 minuta. Posolite i pobiberite. Sos zgnječite u pire, može i kroz sito. Krilca poslužite na tacni sa ukrasom od listova salate i sa sosom u posebnoj posudi.