Čapati, indijski hleb
Sastojci:
- 500 g mešanog integralnog pšeničnog i ražanog brašna
- 1 dl mlake vode
- ¼ kašičice morske soli
Priprema:
- Izmešajte brašno i so, postepeno dodajte vodu i zamesite mekano testo.
- Ostavite pokriveno 30 minuta da se odmara. Količina je dovoljna za 5 čapatija.
- Uvaljajte testo u rolnu i secite kolutove. Razvlačite ih oklagijom u krug, kao palačinke, debljine 3-5 mm.
- Pecite na zagrejanom grilu ili ringli prekrivenoj aluminijumskom folijom dok se ne pojave mehurići.
- Okrenite. Metalnom štipaljkom prihvatite čapati i završite pečenje na jakom plamenu (vatra ili plin).
- Čapati treba da jako naraste.
- Okrenite i drugu stranu, paziti da ne pregori.
- Preko vrelog čapatija četkicom nanesite tanak sloj gia ili maslaca.
Samosa
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica Carom semena
- soli po ukusu
- ½ kašičice šećera
- 4-6 kašičice ghee, rastopljeni maslac
- 5-6 kašika vode / po potrebi
Za punjenje:
- 3 kašike Ghee
- 1 kašičica kumina semena
- 2 kuvana krompira
- ½ kašičice čili paprike
- 1- inča đumbir, iseckanog
- ½ kašičice osušenog mango praha
- ½ kašičice Garam Masala
- soli po ukusu
- 1 kašičica prženog i drobljenog semena korijandera
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte sastojke za testo, dodajte vode i mesite da ne bude jako čvrsto, pokrite i ostavite da odstoji 15 minuta.
- Za nadev zagrejte maslac i dodajte seme kumina, propržite ga, dodajte iseckan đumbir i dinstajte nekoliko sekundi.
- Dodajte zgečen krompir i sve ostale začine. Dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta.
- Oblikujte testo u fišeke, napunite ih nadevom i dobro zatvorite.
- Pržite ih u dobro zagrejanom dubokom ulju.
Sastojci:
- 1 šolja jogurta
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica najgvirc
- 1 kašičica svežeg krupno mlevenog crnog bibera
- 1 kafena kašika mlevene aleve paprike
- 1 kafena kašika mlevenog cimeta
- 2 kašičice kima
- 1 kafena kašika mlevenog đumbira
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašika fino mlevenog luka
- 1 kašika Thai čili pasta sa belim lukom (opciono, ali se preporučuje!)
- 12 komada piletine (batak, karabatak, krila, belo meso…)
- 3 kriške sirovog luka, odvojene u prstenovima za ukras
- 1/2 limuna, iseći na kriške, za ukrašavanje
Priprema:
- U maloj posudi pomešajte jogurt i sok od limuna.
- Dodajte začine i umutite dok ne dobijete glatku smesu, gustu marinadu.
- Podelite piletinu u dve kese koje mogu da se zatvore i raspodelite marinadu.
- Ostavite je zatvorenu u frižideru od 12 do 24 sata.
- Pecite piletinu na roštilju, grilu, ili u rerni, koristite marinadu koja je ostala u kesama, prelijte preko piletine.
- Piletinu servirajte toplu sa lukom i limunom.
Aate ka halwa
Sastojci:
- 200 g šećera
- 500 ml vode
- ¼ kašičice zelenog kardamoma
- 300 g pšeničnog brašna
- 100 g ghee maslaca
- 2 kašike indijskog oraha
- 2 kašike badema
Priprema:
- Šećer i vodu zagrejte, dodajte kardamom i kuvajte dok ne dobijete šećerni sirup.
- U posudi otopite maslac, dodajte brašno pa popržite na laganoj vatri, uz mešanje.
- Kad brašno poprimi zlatnu boju, mešajući, oprezno dodajte šećerni sirup. Energično mešajte da se ne stvore grudvice.
- Dodajte sirup da smesa bude glatka i gusta, a zatim je maknite s vatre.
- Halwu rasporedite u posudice za posluživanje, pospite grubo nasjeckanim indijskim orahom, bademima i poslužite je vruću ili toplu.