BOLONJEZ SOS
Sastojci:
- 500 grama mešanog mlevenog mesa (50% junetine + 50% svinjetine)
- 100 gr slanine
- 50 gr koncentrata paradajza
- 50 gr putera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 čaša mlijeka
- 1 čaša crnog vina
- 1 šargarepa
- 1 veći crveni luk
- 1 štapić celera
- 1 goveđa kocka rastopljena u 300 ml mlake vode
- so i biber po potrebi
Priprema:
- Zagrejte na srednjoj vatri puter i maslinovo ulje pa dodajte sitno iseckanu šargarepu. Dinstajte šargarepu dok ne omekša, nekih 5-10 minuta. Dodajte sitno seckani luk i celer pa poklopite da se dinsta sve dok sve ne omekša a luk postane staklast.
- Iseckajte slaninu i dodajte u povrće, kao i mešano mleveno meso.
- Ostavite da se dinsta oko 30 minuta. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da sasvim ispari. Dodajte koncentrat paradajza. Dodajte so i biber i malo rastopljene goveđe supe.
- Kuvajte oko 1,5 sat do 2 lagano dodajući ostatak goveđe supe. Na kraju dodajte čašu mleka.
- Dobro promešajte i dodajte ponovo soli i bibera i, ako je potrebno, kuvajte još oko 5 minuta.
RIŽOTO SA MORSKIM PLODOVIMA
Sastojci:
- 300 g smrznute mešavine morskih plodova
- 0,5 dl belog vina
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- ½ šolje pirinča
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 veza peršuna
Priprema:
- Morske plodove izvadite da se odmrznu.
- Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk. Kada požute dodajte morske plodove.
- Malo propržite i dodajte vino.
- Kuvajte uz povremeno mešanje (dok vino ne ispari, 10-ak minuta).
- Nakon toga dodajte sitno iseckan peršun, so i biber i pomešajte sve sa prethodno skuvanim pirinčem.
- Pirinač skuvajte u 1 i po čaši vode.
TALJATELE SA RAGUOM
Sastojci:
- 350-400 g taljatela
- 250-300 g mlevenog junećeg mesa
- 2-3 dl goveđe supe (1 kockica rastopljena u 300 ml vode)
- 1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza (pasate)
- 1/2 čaše crnog vina
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 veća ili 2-3 manje šargarepe
- stabljike zelenog celera ili deo korena celera
- 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- so, biber, listovi bosiljka
- parmezan
Priprema:
- Pošto se ragu kuva nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu.
- Iseckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mešajuči još nekoliko minuta.
- Naliti vinom i mešati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuvati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.
- Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen belog luka.
- Zatvoriti lonac i kuvati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svežeg bosiljka.
- Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
- Skuvati taljatele u 5l slane vode, procediti i izmešati sa raguom. Služiti obilno posuto rendanim parmezanom.
DAGNJE NA MORNARSKI NAČIN
Sastojci:
- 1 kg svežih dagnji
- 3-4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 1 čaša belog vina
- 1 supena kašika prezli
- 1/2 čaše soka od paradajz
- svež seckan peršun
- po ukusu ljuta papričica
Priprema:
- Dobro oprati dagnje u hladnoj vodi. One otvorene baciti.
- Iščupati “travicu” iz svake i žicom sto bolje oribati školjku.
- Još jednom dobro isprati u nekoliko voda (hladnih).
- Staviti u frižider do upotrebe (najviše 2 sata).
- U velikom loncu zagrejati ulje i na njemu kratko propržiti pasirani beli luk i ljutu papričicu.
- Dodati paradajz i prezle i mešati dok se ne izjednači. Staviti u lonac dagnje, promešati i poklopiti.
- Povremeno podizati poklopac i promešati, a kad počne da vri, usuti vino i mešati dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopiti.
- Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino.
- Bacite dagnje koje se nisu otvorile.