Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo rumunska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo rumunska jela!

0

TRADICIONALNE RUMUNSKE TIKVICE

Sastojci:

  • 1 kg mladih tikvica
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašike putera
  • 2 kašike prezli
  • 80 g rendanog Edamer sira
  • 2 kašike naseckanog peršuna
  • so
  • ½ kašičice belog bibera

Priprema: 

  • Tikvice operite i skuvajte u kipućoj posoljenoj vodi (oko 10 minuta). Izvadite ih, ohladite i prerežite po dužini.
  • Na dno vatrostalne posude premazane puterom i posute prezlom poslažite tikvice tako da ravni deo gleda na gore. Tikvice pospite rendanim sirom, preostalim puterom narezanim na listiće, naseckanim peršunom, posolite i pobiberite.
  • Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30-40 minuta.

RUMUNSKI STEAK

Sastojci: 

  • 750 g telećih šnicli
  • krupna so
  • sveže mleveni crni biber
  • 1 kašičica ulja
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • so
  • 1-2 kašičice slatke mlevene paprike

Priprema: 

  • Šnicle posolite, pobiberite i pecite 3-5 minuta sa svake strane.
  • U međuvremenu, na zagrejanom ulju propržite luk narezan na kolutove, propasirajte beli luk i dodajte so, biber i papriku.
  • Luk poslužite uz meso.
  • Umesto teletine, možete koristiti i junetinu ili svinjetinu.


ŠKEMBIĆI NA RUMUNSKI NAČIN

Sastojci: 

  • 1 kg goveđih ili telećih škembića
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 150 g luka
  • 200 g šargarepe
  • 200 g paštrnaka
  • 250 g paradajza
  • 1 kašika mešavine začina
  • 1 ljuta papričica
  • 100 ml sirćeta
  • 4 čena belog luka
  • 2 žumanca
  • 200 ml kiselog mleka
  • so

Priprema: 

  • Škembiće koje ste prethodno prokuvali u jednoj vodi prelijte novom vodom, dodajte sodu bikarbonu i ostavite preko noći u frižideru.
  • Kuvajte ih oko sat vremena dok ne omekšaju.
  • Ocedite, zalijte novom vodom, dodajte luk seckan na kockice, šargarepu na kolutiće, paštrnak i paradajz na kockice. Dodajte mešavinu začina, ljutu papričicu, sirće pa kuvajte još oko 60 minuta.
  • Ispasirajte beli luk i pomešajte ga sa žumancijam, kiselom pavlakom i solju i tu smesu dodajte u škembiće. Dodajte i biber i lovorov list i još malo kuvajte.

RUMUNSKI KOLAČ OD JABUKA

Sastojci: 

  • 4 jabuke zlatni delišes
  • 200 g brašna
  • 140 g šećera
  • 4 jajeta
  • 4 kašike džema ili marmelade od kajsija
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • mak

Priprema: 

  • Jabuke oprati i osušiti i sa odgovarajućom alatkom izdubiti jabuke kao za tufahije i odstraniti semenke.
  • Složiti jabuke na pleh, koji ste obložili papirom za pečenje i peći ih 20 minuta.
  • Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se ohlade.
  • Odvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti sa kašičicom limunovog soka i prstohvatom soli. Dodavati šećera (125g), deo po deo, sve vreme muteći.
  • Nežnim pokretima špatulom u smesu umešajte žumanca, jedno po jedno,pa deo po deo umešajte i prosejano brašno.
  • Kalup,veličine 31cm X 10cm obložiti papirom za pečenje i naređati jabuke sa šupljom stranom okrenutom na dole. Pripremljenom smesom od jaja i brašna prekriti jabuke.
  • Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 40 minuta. Ostaviti da se prohladi, izvrnuti ga i pustiti da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, šupljine jabuka puniti džemom od kajsije.
  • Na kraju, umutiti slatku pavlaku sa 15g šećera i rasporediti šlag po vrhu kolača. Posuti makom i poslužiti.