Posle prošlogodišnjeg uspeha kulinarske manifestacije “Ukusi Francuske”, novosadski restoran “ZAK” bio je danas jedan od 1300 ugostiteljskih objekata u svetu izabranih da pripreme specijalitete francuske kuhinje.
Gostima je ponuđen specijalno kreiran meni u čast francuske gastronomije, a manifestacija “Gout de France” organizuje se na inicijativu jednog od najpoznatijih tamošnjih kuvara Alena Dikasa i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.
Francuske specijalitete za Novosađane pripermala je šef Sanja Petrović, koja je za tu priliku osmislila poseban meni koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.
MENI
Starter:
– Guščija džigerica sa raguom od malina Goose liver with raspberry ragout
Meal 1:
– Pačije grudi sa pireom od celera i porto sosom Duck’s breast with celery puree and Porto sauce
Meal 2:
– Jagnjeći kare sa ratatuijem u balzamiko sosu Lamb chops with ratatouille in balsamic sauce
Cheese:
– Porcija sireva – ruži, kamember, bri Cheese plate – Rougette, Camembert, Brie
Dessert 1:
– Mil fei sa jagodama i sladoledom od vanile “Mille-feuilles” with strawberries and vanilla ice cream
Dessert 2:
– Krokant – parfe sa sorbeom od marakuje
Autor: NSHronika.rs
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications