Zajedno sa više od 1300 izabranih restorana u svetu, sa 1500 menija iz zemalja, od toga čak 14 restorana iz Srbije, a među dva iz Novog Sada u ovogodišnjim “Ukusima Francuske” našao se i “Project 72 Winе&Deli”.
Specifična kulinarska manifestacija koja slavi francusku gastronomiju ne nudi isti meni u celom svetu već svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac!
Kroz ponuđeni meni svaki kuvar ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine, a šef novosadskog restorana “Project 72 Winе&Deli” Željka Srijemac za svoje goste pripremila je poseban meni.
MENI
Predjela:
– Foie gras, guščija džigerica uz krušku kuvanu u vinu, slane krekere i pekmez od crvenog luka i hleb od rukole
– Grilovane pačije grudi na organik salati i malo pomorandže, u korpici od parmezana (jestiva ambalaža)
– Nekoliko vrsta sira organske proizvodnje
Glavno jelo:
– Ravioli sa kunićem
Desert:
– Milfei (hrskave kore sa medom i lešnikom, maskarpone krem, maline kuvane u vinu sa zvezdastim anisom
Vino:
– Sauternes na čašu
Autor: NSHronika.rs
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications