Uzbudljivi i neodoljivi ukusi i avantura putovanja kroz svet gurmanskih čuda u najširem smislu je ono što donosi najveći regionalni gastronomski spektakl – treći Weekend Food Festival! Stara fabrika duvana u Rovinju od 19. do 21. aprila postaće centar događanja i okupljanja svih zaljubljenika u gastronomiju, bez obzira da li su hrana i piće njihov poziv, posao ili strast. Ovogodišnje izdanje Weekend Food Festivala donosi putovanje kroz ukuse i mirise istarskih delicija koje vodi gastro virtuoz Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre čiji specijaliteti već godinama očaravaju nepca u restoranu Cap Aureo koji se nalazi u Grand Park Hotelu u Rovinju. Ali priča se ne zaustavlja samo na granicama Istre, ona tek počinje tamo!
Festival, čiji će domaćini biti najprestižnija gastro i eno imena regiona, otkriće tajne brojnih uspešnih priča, među kojima je i priča jednog od najistaknutijih regionalnih poslovnih lidera, legendarnog vlasnika makedonske vinarije Tikveš, Svetozara Janevskog.
O svom gastronomskom putovanju u Rovinju govoriće chef Matija Bogdan, izvršni kuvar grupe Aminess i chef Ante Udovičić, vrhunski kuvar i poznato TV lice. Zašto ignorisemo značaj dobrih tradicionalnih restorana tema je o kojoj će govoriti chef David Skoko, Vesna Miletić iz legendarnog zagrebačkog restorana Tač i jedan od najcenjenijih hrvatskih kuvara Hrvoje Zirojević, dok će Šime Gligora, direktor Sirane Gligore s otoka Paga, govoriti o tome da li domaća kuhinja postaje turistička atrakcija i kako kvalitetno pozicionirati autohtone, domaće proizvode zajedno sa ostalim učesnicima panela “Lokalna kuhinja kao turistička atrakcija“.
Jorg Zupan, slovenački kuvar koji je prošle godine zatvorio restoran sa Michelin zvezdom i otvorio novi AFTR bistro, dolazi u staru fabriku duvana iz Ljubljane, što je pravo osveženje na slovenačkoj kulinarskoj sceni. Na panelu, u razgovoru sa Gašperom Puhanom, potpredsednikom Evropske asocijacije JRE, i Gregom Repovžem, vlasnikom Repovža, otkriće tajnu slovenačke kulinarske scene. Osim slovenačkog, Weekend Food Festival će se dotaknuti i recepta za uspeh beogradske gastronomske scene, o čemu će govoriti Goran Kovačević, Atoll Hotel Management, Dimitrije Acevski, izvršni kuvar u grupi Karisma Hotels & Resorts, Aleksandar Vasiljević, generalni direktor hotela Hilton i Saša Pejić, generalni direktor BK Restaurant Group, u čijem sastavu je i popularni restoran Lafayette. Iz Srbije u Rovinj stiže i Nevena Veselinović, nutricionista i osnivač jedinstvenog Veganluk održivog koncepta života i ishrane i pionir u popularizaciji kompletne biljne ishrane. Dodatnu zanimljivost o ovoj stručnjakinji za biljnu ishranu otkriva citat na njenom sajtu: „Recite reč Veganluk, ako se nađete u situaciji, u polufinalu teniskog turnira u Vimbldonu, i videćete koliko će se ljudi okrenuti prema tebi i nasmejati se…“ . ” Zašto? Otkrijte u Rovinju. Weekend Food Festival nastavlja da se širi!
Zamislite kako je biti Nemac u Turskoj. Ta je priča najpoznatija Maksimilijanu J.V. Thomae, osnivaču moderne turske kuhinje. Svoju karijeru u Turskoj gradi već 25 godina, svakodnevno opčinjen raznolikošću turskih ukusa i mirisa. Maksimilijan danas nije samo jedan od najpoznatijih kuvara u Turskoj, već i u svojoj rodnoj Nemačkoj, a u Rovinj stiže da otkrije tajne turske kuhinje.
Međutim, Weekend Food Festival ne čine samo uspešna imena sa lokalne i regionalne gastronomske scene. Weekend Food Festival je putovanje kroz raznovrsnu hranu na Weekend Food Market-u, koje će okupiti brojne ugostitelje, a posetioci će imati slobodan ulaz da uživaju u jedinstvenoj ponudi i promociji domaćih i internacionalnih jela. Odlične radionice, poput one Ante Pižića i Alena Bibicha, koji će pripremiti pravi skradinski rižoto, samo su deo kulinarskog spektakla koji se očekuje na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu
Maistra Grupa je i ove godine domaćin i partner Weekend Food Festivala. Ceo program možete pronaći na zvaničnom sajtu Weekend Food Festivala, gde možete nabaviti i karte, koje vam omogućavaju da slušate predavanja i učestvujete u panelima i radionicama. Sve vesti možete pratiti na zvaničnim FB i IG kanalima. Vidimo se u Rovinju od 19. do 21. aprila!
Izvor: Weekend Food Festival
Foto: Weekend Food Festival