Prošlo je skoro mesec dana od početka primene gradske odluke da novosadski ugistiteljski objekti imaju radno vreme radnim danima do 23, a vikendom do 24 časa. Pokušali smo da saznamo na koji način je takva odluka uticala na rad novosadskih lokala, šta je drugačije, i kako izgleda biti ugostitelj danas, mesec dana kasnije.
Ovogodišnji prvomajski praznici su osim odlaska na izletišta, i tradicionalnog roštilja, novosadskim ugostiteljima doneli i jednu novinu. Naime, 1. maja počela je sa primenom odluka grada, da svi klubovi i lokali imaju obavezu da vikendom u ponoć ugase muziku i svetla, a na vrata stave natpis “zatvoreno”.
Radnim danima situacija je drugačija, i isto to potrebno je da učine sat vremena ranije.
– Čemu je to doprinelo ne mogu da kažem, doprinelo je ugostiteljima da ugase svoje poslove to je sigurno. Da li je doprinelo nekom uređenju reda i mira nisam baš siguran zato sto smatram da je i raniji problem koji se dešavao mimo lokala taj komunalni problem buke, nije rešen. Omladina ostaje na ulicama – kaže Branko Koprivica – predsednik udruženja ugostitelja Novog Sada.
Koprivica dodaje da je bilo prostora da mnogi gradski lokali bolje i organizovanije rade na smanjenju buke. I pored toga tvrdi, da je takva odluka dovela pred svršen čin sve ugostitelje i njihove saradnike, te da mora postojati bolja saradnja između grada i onih, koji su po njegovim rečima, oštećeni u celoj ovoj situaciji.
Slično misli i Nikola Bubonja, vlasnik jednog lokala u centru grada.
– Uopšte se ne bavimo našim poslom, a ova nova odluka nas tera direktno u bankrot i dovodi u pitanje našu egzistenciju, nas i naše dece, radnika. Moj lični primer – sa 12 zaposlenih, ja sam spao na četiri jer se i dalje nadam da ću dobiti dozvolu za produženo radno vreme – objašnjava Bubonja.
Kazne za nepoštovanje odluke o radnom vremenu su 50 hiljada dinara i više. Prema rečima naših sagovornika, iako je problem buke ovim aktom prilično loše rešen, sada miran san nemaju oni, jer su i pored mnogo uloženog novca i poštovanja svih zakona, došli do toga da razmišljaju o zatvaranju lokala.
Nadaju se ipak, da će se naći bolje rešenje na zadovoljstvo svih.
Izvor: RTV
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications