Nešto što obavezno morate da probate je svinjska butkica u pivu koja se vrlo jednostavno priprema, i veoma je izdašno i ukusno jelo koje savršeno ide uz lager pivo.
Za ovaj jednostavan delikates potrebno vam je sledeće: sveža svinjska butkica teška oko kilogram, 2 dl crnog piva i nekoliko listova lovora, kašičica bibera u zrnu i nekoliko zrna pimenta i jedna do dve kašičice soli.
Kombinaciju začina koje dodajete možete da improvizujete kako biste sve prilagodili ličnom ukusu.
Uz crno pivo i svinjetinu možete da dodate malo narendane korice limuna, a umesto pimenta možete dodati kim u zrnu.
Takođe, dozvoljen je i beli luk.
Svinjsku butkicu posolite i umasirajte so. Možete je usoljenu ostaviti preko noći u frižideru.
Butkicu kuvajte u ekspres ili običnom loncu.
U lonac sipajte pivo, dodajte začine i kuvajte. U običnom loncu kuvajte dva do tri sata, a u ekspres loncu kuvajte 40-45 minuta.
Kada se butkica skuva, rernu uključite na 250°C.
U tepsiju stavite skuvanu butkicu i sipajte malo piva u kojoj se kuvala.
Sve stavite u rernu i pecite najmanje 30 minuta do sat vremena na istoj temperaturi ili dok koža ne postane hrskava.
Pečenu butkicu isecite i poslužite sa prilogom po želji.
Takođe, od preostalog piva u kojem se kuvalo meso možete napraviti sos kojim ćete preliti prilog.
Uz ovaj specijalitet obavezno popijte dobro rashlađeno lager pivo.
“Novosadski Oktoberfest” održaće se ove godine 6. i 7. oktobra u pravoj bavarskoj atmosferi u velikom pivskom šatoru ispred TC “Promenada” u Novom Sadu.
Recept: Beer Style
Foto: Ilustracija/Shutterstock