Početak decembra na Novosadskom sajmu obeležiće 2. sajam “Nauka za privredu”, koji će biti održan u četvrtak, 6. decembra.
Ovogodišnji Sajam okuplja naše najznačajnije fakultete, naučnoistraživačke institute i centre koji će predstaviti različita rešenja i mogućnosti direktnog transfera znanja i tehnologija u privredu, imajući u vidu da je, u veoma dinamičnom poslovnom okruženju, stvaranje novih, komercijalno primenjivih i inovativnih proizvoda i usluga, jedan od osnovnih načina sticanja i održavanja konkurentske prednosti.
Centralna tema događaja, hrana, biće sagledana iz četiri perspektive:
1. Tehnologija ― kvalitet ― bezbednost hrane
2. Informacione tehnologije ― automatizacija
3. Ishrana ― fizička aktivnost ― zdravlje
4. Konsalting – obuke ― dizajn
Pre tematskih dijaloga o hrani, predstavnici državnih institucija će izložiti aktuelne informacije vezane za različite vidove podrške saradnji nauke i privrede koji se realizuju na državnom nivou i u saradnji sa Evropskom unijom, a po završetku, od 12 do 14 časova otvorena je mogućnost učešća na poslovnim sastancima koji se mogu zakazati na veb platformi naukazaprivredu2018.talkb2b.net.
Drugi sajam Nauka za privredu i ove godine se organizuje na inicijativu Pokrajinske vlade, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Razvojne agencije Vojvodine, Privredne komore Vojvodine i Novosadskog sajma.
Neke od usluga koje će predstavnici nauke ponuditi privrednicima, 6. decembra:
– Konsalting u oblasti proizvodnje i preporuke za unapređenje poslovnog procesa
– Analize bezbednosti i deklarisanje hrane,
– Izrada receptura i formulacija novih proizvoda,
– Senzorske ocene i korišćenje senzorskih uređaja u poljoprivrednoj proizvodnji,
– Rešenja ambalaže i vizuelni identitet proizvoda,
– Proizvodnja industrijske opreme,
– Različite vrste obuka za zaposlene,
– Biomedicinska ispitivanja efekata suplemenata u ishrani,
– Upravljanje vodama i tretman otpadnih voda,
– Kontrola i uzorkovanje proizvoda za potrebe uvoza i izvoza,
– Ispitivanje radioaktivnosti uzoraka,
– Konsultantske usluge iz oblasti gastronomije i menadžemeta u ugostiteljstvu,
– Proizvodnja u pilot postrojenjima u cilju dobijanja prototipa proizvoda,
– Upoznavanje sa pravnom regulativom u oblasti proizvodnje i plasmana proizvoda i usluga,
– Mogućnosti i načini zaštite intelektualne svojine…
Ulaz na Sajam se ne naplaćuje, a dodatne informacije u vezi sa svim detaljima poslovnih sastanaka možete dobiti na brojeve telefona 021/483-11-42, 063/51-69-64 ili elektronskom poštom putem mejla: naukazaprivredu@sajam.net.
Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay