Studenti gastronomije Prirodno matematičkog fakulteta iz Novog Sada na kulinarskom takmičenju “Food vision by Open Balkan” pokazali su zavidno umeće i plasirali se u devet najboljih. Zlatnu medalju zaslužila je Milica Petrušić, a sudije su bile oduševljene i specijalitetima njenih kolega koji su se plasirali u devet najboljih.
U organizaciji i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru realizacije inicijative “Open Balkan”, od 16. do 19. novembra održana je druga po redu manifestacija “Wine vision by Open Balkan”. U okviru ove manifestacije održano je prvo takmičenje kuvara profesionalaca i mladih kuvara pod nazivom “Food vision by Open Balkan”.
Sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Katedre za gastronomiju u kategoriji “Najbolji mladi kuvar” (Best Young Chief) – priprema tradicionalnog jela na moderan način, učestvovalo je 6 studenata osnovnih i master studija, koji su ostvarili zavidne rezultate, ušavši u 9 najboljih.
Osim zlatne Milice Petrušić, srebrnom medaljom nagrađena je Saveta Bikić kao najperspektivniji mladi kuvar, zatim Milana Čugalj (četvrto mesto), Filip Vitomirović (šesto mesto), Mihailo Mlabaša (osmo mesto) i Andrija Kocić (deveto mesto).
Kvalitet takmičenja je bio oslikan kvalietom internacionalnih sudija, sa izuzetnim kulinarskim iskustvom: Dragan Unić (predsednik sudiskog tima), Daniel Scade, Dominique Grandjean, Franciane Tartari, Daniel Ayton, Miroslav Kubec, Martina Events i Saso Dravinec.
Mentori studenata bili su: dr Bojana Kalenjuk Pivarski i Goran Radivojević, uz asistenciju kolega Velibora Ivanovića i Stefana Šmugovića.
Izvor: rtv.rs
Foto: PMF