Početna Kultura “Bezvremeni” Prvi umetnički angažovani festival u Srbiji koji se bavi problemom diskriminacije...

“Bezvremeni” Prvi umetnički angažovani festival u Srbiji koji se bavi problemom diskriminacije starijih lica održaće se u Novosadskom pozorištu 1. i 2. novembra

0

Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pokreće prvi umetnički angažovani festival u Srbiji posvećen istraživanju i ukazivanju na problem diskriminacije starijih lica, pod nazivom “Bezvremeni“. Festival će se održati u Novosadskom pozorištu Újvidéki Színház, 1. i 2. novembra, u saradnji sa Udruženjem Artičoka i Crvenim krstom Srbije, a za cilj ima da osvetli često zanemarene, a duboko ukorenjene predrasude prema starijim osobama u društvu. Prodaja ulaznica za programe festivala počela je danas.

Festival “Bezvremeni“, 2. novembra, donosi premijeru predstave “Čekajući kišu“, koja u šest prizora neposredno propituje različite oblike ejdžizma – od strukturalnog i društvenog do institucionalnog. Kroz svakodnevne situacije u kojima stariji ljudi doživljavaju diskriminaciju, marginalizaciju i ravnodušnost, predstava otkriva kako društveni i sistemski mehanizmi utiču na njihov život i dostojanstvo. Predstava je deo projekta “Age Against the Machine”. Festival donosi još jednu predstavu, “Probuđene“ u produkciji Udruženja ARTIČOKA, koja okuplja žene starije od 65 godina koje nakon šestomesečnog dramskog procesa, hrabro govore o izazovima starenja, stereotipima i diskriminaciji koju kao starije osobe doživljavaju. Predstava “Probuđene“ biće izvedena 1. novembra.

U okviru festivala “Bezvremeni“, 2. novembra, biće održana i tribina “Lica i naličja ejdžizma“, na kojoj će govornice biti: Ana Đurić Konstrakta, pevačica, tekstopisac i arhitektica, Nataša Todorović, stručna saradnica za zaštitu, inkluziju i rodnu ravnopravnost, ispred Crvenog krsta Srbije, Branka Bajić Jovanov, dramska pedagoškinja i ko-autorka predstave “Čekajući kišu“, Brankica Janković, Poverenica za rodnu ravnopravnost i Borka Jeremić, šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji.

Festival “Bezvremeni“ donosi poseban muzički doživljaj

Koncert legendarne Bisere Veletanlić uz klavirsku pratnju jednog od naših najistaknutijih džez muzičara Vasila Hadžimanova održaće se u okviru festivala 2. novembra. Jedna od najvećih diva domaće regionalne muzičke scene decenijama oduševljava publiku svojom autentičnom interpretacijom i jedinstvenim glasom, a sada ponovo stiže i pred novosadsku publiku.

Pored toga, 1. novembra, biće organizovan i koktel i vintidž šlager party pod nazivom “Ko nekad u osam“ na kojem će muziku svim prisutnima puštati DJ Fokus.

Kroz interdisciplinarni pristup, “Bezvremeni“ se bave raznim oblicima diskriminacije sa kojima se stariji suočavaju, posebno u oblasti socijalnih i penzionih politika, rodne ravnopravnosti, zapošljavanja, zdravstva, sa posebnim osvrtom na sveprisutno nasilje nad starijim licima. Kroz umetničke i govorne formate programi festivala pozivaju na otvoren dijalog o načinima na koje društvo može da pruži podršku starijim osobama i obezbedi im jednaka prava i poštovanje, pre svega kroz promociju međugeneracijske solidarnosti.

Festival “Bezvremeni“ su podržali Grad Novi Sad, Evropska komisija (u okviru projekta Age Against the Machine: CERV, Network of Towns), Federalno Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača Republike Austrije, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji.

Ulaznice se mogu pronaći na svim prodajnim mestima Gigstixa i onlajn na njihovom sajtu OVDE.

Više informacija možete pronaći na OVDE.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva