Početna Kultura Izložba “Amazonsko srce” bolivijske umetnice Patricije Marijake u Kulturnoj stanici Svilara

Izložba “Amazonsko srce” bolivijske umetnice Patricije Marijake u Kulturnoj stanici Svilara

0

U utorak, 24. septembra, u 19 časova, u Kulturnoj stanici Svilara otvara se izložba slika jedne od najpoznatijih bolivijskih savremenih umetnica Patricije Marijake, pod nazivom “Amazonsko srce”.

Može se sa sigurnošću reći da je Patricija pravi predstavnik bolivijske savremene umetnosti. Živi u La Pazu, ali boravi i radi i u drugim gradovima širom sveta. Putovanja i specifičan senzibilitet koji je izgradila u odnosu sa prirodom odražava se na njen rad.

Odrasla je u umetničkoj porodici i okruženju bogatom umetničkim duhom, u kom je naučila da slika. U početku, u ateljeu svog oca i njegovih prijatelja, takođe umetnika sedamdesetih godina prošlog veka, a onda i na Univerzitetu likovnih umetnosti u Santijagu de Čile, gradila je svoj po mnogo čemu specifičan likovni izraz. Sebe je, kao umetnika i ličnost, gradila živeći u Severnoj i Centralnoj Americi, Africi, Evropi i Južnoj Americi. Slikarstvo je, definitivno, njen likovni izraz.

Za izložbu koju je pripremila za Srbiju Patricija Marijaka fokus je stavila na prašumu i vodene slapove Amazona. Boje, ulja, mastila, ispunjavaju njena platna stvarajući vijugave oblike koji sugerišu reke i bujnu floru, upozoravajući nas na njihovo prisustvo i vitalni značaj u svetu u kom živimo. Svedoci smo najvećih razaranja prirodnih bogatstava, pa nas umetnica poziva da obratimo pažnju na bogato i u isto vreme veoma krhko amazonsko područje. Na prikazanim radovima osećamo snagu pejzaža i kanua koji dočaravaju životni put, naš put, koji ne traje ništa više od trenutka. Patricija Marijaka je umetnica koja nas poziva na razmišljanje o temama koje uključuju prisustvo ljudi na zemlji, migracije, prirodu i njene forme, te insistira na veoma bitnim estetskim rešenjima vodeći računa o lepoti i stanju duha njenih radova. Tako nam potvrđuje koliko je važna koegzistencija duha i materije dela, koja će, na kraju, provesti mnogo godina u privatnosti naših domova.

Poštujući mudrost starijih umetnika, osetljiva i veoma talentovana i društvena, Patricija preuzima iskustva, svoja i tuđa, u svom ateljeu, distancirana od svakodnevice, i razmišlja, stvara, obogaćuje novim i svežim predlozima.

Umetnica publici želi dobrodošlicu rečima: “Iz dubokog porekla prašume dolazi nam tečni zagrljaj Amazona. Donosi sa sobom drevne priče i šapat predaka. Iz zelenog nedra, krivudave reke uranjaju nas u putovanje ka unutrašnjem moru našeg bića. Tokom života plovimo u malim kanuima u pravcu naših snova. Veslamo protiv struja svojih sumnji, prepuštamo se brzacima naših emocija, dok ne postamemo reka, kanu i samo putovanje. Dela ove izložbe plove iz srca Amazona u Srbiju da bi nas podsetile da se dodirnemo i razmislimo o ovoj reci, koja je i stvarna i simbolična. Mesto na planeti koje pripada svima. Bez Amazona život je brodoloman. A svaki potez krsta neka nas pozove da nastavimo da plovimo, sigurni u našim kanuima”.

Izložba će biti otvorena za posete do 8. oktobra, svakog dana od 10 do 20 časova.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva