Početna Kultura Izložba “Katedra za crtanje 30/50” od ponedeljka u Galeriji Akademije umetnosti

Izložba “Katedra za crtanje 30/50” od ponedeljka u Galeriji Akademije umetnosti

0

Izložba “Katedra za crtanje 30/50” biće otvorena u ponedeljak, 23. septembara, u Galeriji Akademije umetnosti Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 20.

U pitanju je izložba nastavnika, nastavnica, saradnika i saradnica Katedre za crtanje Departmana likovnih i primenjenih umetnosti povodom 50 godina Akademije umetnosti.

Koncepcijom izložbe biće predstavljeni reprezentativni radovi nastavnika/ca i saradnika/ca koji su učestvovali u nastavnom procesu od osnivanja Akademije umetnosti Novi Sad, a potom i od zvaničnog osnivanja Katedre za crtanje 1993. godine.

U okviru izložbe, po prvi put će biti prikazani izabrani digitalizovani radovi iz Profesorske kolekcije crteža, koji čine deo Kabineta malog crteža i čuvaju se u okviru Katedre za crtanje.

Crteži iz ove kolekcije u budućnosti će biti trijenalno izlagani u Galeriji Akademije umetnosti.

Na taj način, biće pružena prilika za ponovni pogled na ličnosti i kvalitet umetničkog potencijala koji je odnegovan kroz crtačku disciplinu nastavnika/ca i saradnika/ca koji su bili posvećeni radu sa studentima i studentkinjama tokom pola veka Akademije i trideset godina Katedre za crtanje.

Izlažu: Višnja Petrović, Olivera Marić Nedić, Dragan Hajrović, Miloš Vujanović, Dragana B. Stevanović, Biljana Jevtić, Nebojša Lazić, Jasna Gulan Ružić, Rade Tepavčević, Bojana Knežević, Srđan Šarović, Đorđe Marković i Teodora Nikodijević.

Otvaranje izložbe je u 19 sati.

Izvor: 021.rs
Foto: Akademija umetnosti