Početna Kultura Koncert “Antena” Aleksandre Vrebalov u Novom Sadu i Beogradu

Koncert “Antena” Aleksandre Vrebalov u Novom Sadu i Beogradu

0

Koncert muzičkih akademija Novog Sada, Beograda, Trsta i Venecije, pod pokroviteljstvom Konzervatorijuma “Đuzepe Tartini” iz Trsta, održaće se u Katedrali Beogradske nadbiskupije, 5. oktobra, i u Župnoj crkvi Imena Marijinog u Novom Sadu, 6. oktobra, sa početkom u 19 sati.

Na programu će biti kompozicije “Antene”, kompozitorke i profesorke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Aleksandre Vrebalov, i “Fratres” estonskog kompozitora Arvoa Parta.

Kompozicija “Antena” koja je centralni deo programa, inspirisana je ikonom Bogorodice Umiljenja (Virgin Eleousa). Ikona datira iz perioda kasne Vizantije (1425–1450) i nalazi se u vizantijskoj kolekciji Muzeja u Klivlendu, po čijem pozivu je i nastalo ovo delo.

U ovom jedinstvenom projektu saradnje Italije i Srbije učestvuju četiri akademije: Akademija umetnosti Novi Sad, Fakultet muzičke umetnosti Beograd, Konzervatorijum “Đuzepe Tartini” iz Trsta i Konzervatorijum “Benedetto Marcello” iz Venecije, kao i hor Škole crkvenog pojanja “Sveti Jovan Damaskin” iz Novog Sada.

Karte su besplatne i za koncert u Novom Sadu mogu se rezervisati putem mejla: akademijaumetnostinovisad@gmail.com

Ulaz na koncert u Beogradu je slobodan.

Izvor: rtv.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay