Početna Kultura Otvaranje izložbe “Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov: Akvareli i crteži 19. septembra,...

Otvaranje izložbe “Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov: Akvareli i crteži 19. septembra, u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Nikolaja Petroviča Krasnova i u okviru Dana evropske baštine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda realizuje dve postavke posvećene ovom umetniku.

U četvrtak, 19. septembra, u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba “Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov: akvareli i crteži“. Publiku će tim povodom pozdraviti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke, a izložbu će otvoriti prof. dr Aleksandar Kadijević, redovni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Drugi segment izložbenog projekta realizuje se u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, koji od 12. septembra, 2024, prikazuje i postavku pod nazivom “Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov: arhitektonsko nasleđe Beograda“.

Saradnja između dve institucije inicirana je idejom o realizaciji izložbe prema master radu istoričarke umetnosti Sanje Kiproski. Rad na temu “Beogradski opus Nikolaja Petroviča Krasnova (1922–1939)“ je 2022. godine dobio Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Stvaralaštvo ruskog arhitekte Nikolaja Petroviča Krasnova (Honjatino, 1864 – Beograd, 1939), dalo je posebno obeležje srpskoj arhitekturi između dva svetska rata. Ruski carski arhitekta, pripadnik dvora Romanovih, Krasnov je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Kraljevinu Jugoslaviju, a njegov dolazak u Beograd značio je stvaranje nove estetike grada u kojoj se kao poseban aspekt izdvajaju monumentalna zdanja ruske provinijencije. NJegovi arhitektonski projekti između ostalih uključuju projektovanje Zgrade Arhiva Srbije, Palate Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, ali i radove na Palati Narodne skupštine, Dvorskog kompleksa na Dedinju i mnogim drugim objektima koji predstavljaju deo identiteta prestonice i od kojih su neki vremenom uvršteni u spomenike kulture. Kao arhitekta izrazitog umetničkog senzibiliteta ostavio je za sobom građevine naglašenog likovnog izraza, ali i velik broj akvarela i crteža kuća, sakralnih i memorijalnih objekata, enterijera, nameštaja i različitih arhitektonskih detalja. Izlaganjem Krasnovljevih crteža i akvarela kulturnoj javnosti biće prikazan deo rada ovog arhitekte koji do sada nije bio dovoljno osvetljen.

Doprinos u realizaciji projekta, pružile su brojne institucije koje su ustupile dela za izlaganje i reprodukovanje u katalogu izložbe: Arhiv Jugoslavije, Muzej nauke i tehnike, Narodna biblioteka Srbije, Muzej srpske pravoslavne crkve, kao i Narodna skupština Repubike Srbije. Izuzetnu stručnu podršku Spomen-zbirka je dobila i od prof. dr Aleksandra Kadijevića, mentora msr Sanje Kiproski, koji je istovremeno recenzent tekstova u katalogu izložbe i koji će pored drugih saradnika uzeti učešće u pratećem programu izložbe.

Realizaciju izložbi omogućili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. Tokom trajanja izložbe, održaće se promocija monografije “Beogradski opus (1922–1939) arhitekte Nikolaja Petroviča Krasnova“ autorke msr Sanje Kiproski, zahvaljujući sredstvima nadležnog pokrajinskog sekretarijata i Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Program izložbe:

Tumačenja izložbe:

Subota, 21. i 28. septembar

12 časova:

Vođenje na ruskom jeziku
Irina Malinovskaia

Istoričarka umetnosti Irina Malinovskaja održaće vođenje kroz izložbu na ruskom jeziku, kroz koje će nam približiti stvaralaštvo Nikolaja Krasnova i život ruske emigracije u nekadašnjoj Jugoslaviji.

17 časova:

Autorsko vođenje kroz izložbu
Msr Sanja Kiproski

Na stručnom vođenju istoričarke umetnosti i dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Sanje Kiproski publika će imati priliku da se detaljnije upozna sa radom čuvenog ruskog akademika arhitekture, Nikolaja Petroviča Krasnova (1864–1939), koji je svojim stvaralaštvom obogatio jugoslovensku arhitekturu. U posebnom fokusu biće Krasnovljevo likovno stvaralaštvo, koje do sada nije potpunije osvetljeno u nacionalnoj istoriografiji.

Izvor: NS Hronika
Foto: Promo