Početna Kultura Predavanje imperativi čitanja i privatne vizije večnosti i tumačenje izložbe Nikolaj Petrovič...

Predavanje imperativi čitanja i privatne vizije večnosti i tumačenje izložbe Nikolaj Petrovič Krasnov: Akvareli i crteži u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Predavanje

Imperativi čitanja i privatne vizije večnosti

Četvrtak, 3. oktobar, 19 časova

Predavač: prof. dr Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka i teoretičarka

U pripremi kataloga izložbe “Knjige Pavla Beljanskog: od beogradskog salona do muzejske zbirke“ značajnu pomoć, u vidu jednog od autorskih tekstova, pružila je prof. dr Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka i teoretičarka.

Na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka, obreli smo se u vremenu kad se kompjuterski ekran i štampana knjiga bore za isti prostor, za iste prioritete i publiku slične generacijske pripadnosti i sličnih afiniteta. Međutim, zaboravlja se da su realno i virtuelno dva sveta između kojih postoje neobavezne, često nejasne i propustljive granice. Ekran i knjiga razdvojeni su upravo tim malim prostorom u kom se sabiraju njihove sličnosti – međutim, naoko beznačajan i zanemarljiv razmak između prividnog živog monitora i prividno mrtve hartije upućuje na razlike koje se ne smeju ignorisati. Materijalnost egzistencije knjigu čini artefaktom, memorabilijom, predmetom pažnje, brige i vrednosti.

Osvetljavajući iz posebnog ugla lični, literarni svet Pavla Beljanskog, Vladislava Gordić Petković govoriće o Zbirci knjiga Pavla Beljanskog koja svedoči o uticajima okruženja u kojima je živeo i delovao, o temeljnom poznavanju evropskih jezika i kultura, o nivoima znanja i kompetencija kakvi se danas retko sustiču u ličnostima koje plediraju na titulu simbola svoje epohe.

Tumačenje izložbe

Subota, 5. i 26. oktobar

12 časova:

Vođenje na ruskom jeziku
Irina Malinovskaia

Vođenje kroz izložbu o stvaralaštvu Nikolaja Krasnova i životu ruske emigracije u nekadašnjoj Jugoslaviji na ruskom jeziku, održaće istoričarka umetnosti Irina Malinovskaja.

17 časova:

Autorsko vođenje kroz izložbu
Msr Sanja Kiproski

Bliže upoznavanje sa radom Nikolaja Petroviča Krasnova (1864–1939), koji je svojim stvaralaštvom obogatio jugoslovensku arhitekturu, publici će na stručnom vođenju omogućiti istoričarka umetnosti msr Sanja Kiproski, autorka izložbe o čuvenom ruskom akademiku. Pored izložbe u Spomen-zbirci msr Kiproski je i autorka knjige „Beogradski opus (1922–1939) arhitekte Nikolaja Petroviča Krasnova“, nastale prema master radu nagrađenom prestižnom Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2022. godinu.

Izvor: NS Hronika
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog