Početna Kultura Svečano otvaranje izložbe Molitva kao Milosrđe 20. septembra u 20 sati u...

Svečano otvaranje izložbe Molitva kao Milosrđe 20. septembra u 20 sati u Galeriji Matice Srpske

0

Nakon prošlogodišnje izložbe Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja koja je spojila dva velika slikara različitih nacionalnosti, Galerija Matice srpske i ove jeseni ponovo predstavlja dijalog između dva stvaraoca. Izložba Molitva kao Milosrđe spojiće češkog slikara Alfonsa Muhu i Predraga Đakovića, savremenog srpskog umetnika koji živi i stvara u Pragu.

Svečano otvaranje izložbe Molitva kao milosrđe biće priređeno u petak, 20. septembra, u 20.00 sati, a na otvaranju prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika GMS i kustos izložbe, Lordan Zafranović, režiser i NJ. E. gospodin Jan Bondi, amabsador Češke Republike u Srbiji. Otvaranje će upotpuniti muzički program, a nastupiće Gabriela Ubavić, sopran i Aleksandra Gajić, klavir.

Izložba Molitva kao Milosrđe predstavlja dijalog između umetničkih dela dva slikara iz različitih epoha: Alfonsa Muhe, koji je stvarao u drugoj polovini 19. veka i prvoj polovini 20. veka, i Predraga Đakovića (1964), savremenog umetnika. Tematski, izložba prikazuje stradanja srpskog, češkog i jevrejskog naroda koja su se desila u 20. veku, ukazuje na nemile događaje koje ne smemo da zaboravimo, ali ih snagom umetničkog iskaza urezuje u kolektivno pamćenje kako se ne bi nikad više ponovili. Publika će imati priliku da se prvi put sretne sa monumentalnim delom Alfonsa Muhe Milosrđe – Charitas iz 1886. godine (154h451 cm) i tri crteža iz zrele faze stvaralaštva iz privatnih zbirki čeških kolekcionara. Muhina dela inspirisala su Predraga Đakovića za stvaranje umetničkih radova i instalacija, te je na takav način u sopstvenom umetničkom opusu pružio novi okvir holokaustu kao nepresušnom izvoru za umetničko stvaralaštvo. Devet kompozicija Predraga Đakovića izvedenih u različitim materijalima, zajedno sa još četiri dela Alfonsa Muhe, tumače na savremen način tragediju naše civilizacije u uskomešanom istorijskom toku.

Ideja izložbe je da ukaže na važnost dijaloga među evropskim kulturama u cilju stvaranja boljeg i tolerantnijeg društva zasnovanog na humanističkim idejama ljubavi i poštovanja, kako bi se u budućnosti izbegla strašna stradanja nedužnog stanovništva.

Alfons Marija Muha (1860–1939) bio je češki slikar i jedan od najzanačnijih umetnika pokreta Art Nuvo. Slikarstvo je studirao u Minhenu i Parizu, a veliku pažnju javnosti i likovnih kritičara privukao je izradom najpoznatijih postera, reklama, ilustracija, ali i slikanjem čuvene Slovenske epopeje. Danas su njegova dela deo brojnih muzejskih i privatnih kolekcija, dok u Pragu postoji jedinstven muzej posvećen ovom umetniku.

Predrag Đaković (1964) je srpski savremeni umetnik koji već četrdeset godina živi i radi u Pragu. Prve časove crtanja pohađao u čuvenoj beogradskoj Šumatovačkoj ulici kod Sergeja Jovanovića, da bi potom završio Likovnu akademiju u Pragu. Samostalno je izlagao u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Engleskoj i Crnoj Gori. Dobitnik je više nagrada za svoj rad, a njegova dela se nalaze u značajnim umetničkim kolekcijama širom sveta. Paralelno se uspešno bavi i muzikom.

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja petkom u 19.00 sati, kustoskih vođenja vikendom u 13.00 i 17.00 sati i kreativnih radionica subotom za decu i tinejdžere. Prateći program možete pratiti na zvaničnom sajtu OVDE i na društvenim mrežama Galerije Matice srpske.

Kustos izložbe je dr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske.

Realizaciju kataloga i izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinska vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.
Medijski pokrovitelji izložbe su su JMU Radio-televizija Vojvodine, Radio 021, Naxi Planeta radio, Radio Beseda, Color Press Group, Kulture.rs i Ringier Serbia doo – Blic.

Izvor: NS Hronika
Foto: Promo