Početna Kultura Zoran Cvijanović gost “Filmskih priča” Gradske biblioteke u Novom Sadu

Zoran Cvijanović gost “Filmskih priča” Gradske biblioteke u Novom Sadu

0

Glumac Zoran Cvijanović biće gost Čitaonice Gradske biblioteke u Novom Sadu u ponedeljak, 7. oktobra, od 19 časova u okviru programa Filmske priče.

Cvijanović je pred filmske kamere stao kao petnaestogodišnjak u ostvarenju “Sutjeska“ koji je režirao Stipe Delić. Nizale su se uloge u filmovima “Crvena zemlja” u režiji Branimira Torija Jankovića, “Vrhovi zelengore” Zdravka Velimirovića, “Leptirov oblak“ Zdravka Randića, i “Lude godine“ Zorana Čalića.

Sarađivao je i sa režiserom Savom Mrmkom sa kojim je snimio nekoliko televizijskih serija na temu Drugog svetskog rata. Diplomirao je 1982. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Minje Dedića. Prva veća uloga, zahvaljujući kojoj je postao prepoznatljiv najširoj publici bila mu je u seriji “Sivi dom“ Darka Bajića. U pitanju je Šojka.

U seriji “Vuk Karadžić“ scenariste Milovana Vitezovića i režisera Đorđa Kadijevića odigrao je kneza Aleksandra Karađorđevića.

Sa režiserom Srđanom Dragojevićem sarađivao je na serijalu filmova “Mi nismo anđeli“ kao i na ostvarenjima “Lepa sela lepo gore“ i “Rane“.

Značajne uloge ostvario je u komedijama: “Policajac sa Petlovog brda“, “Otvorena vrata“, “Složna braća“ i “Crni gruja“. Mlađoj publici je poznat kao Mile iz emisije “Mile protiv tranzicije“.

Jedan od povoda za gostovanje Zorana Cvijanovića je i nagrada “Mija Aleksić“ koja mu je prošlog meseca uručena u Kulturnom centru “Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu.

Razgovor sa glumcem Zoranom Cvijanovićem vodiće sociolog Milan Rakić.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva